Povestea catunului de marmura din Romania. Satul Alun este unicat la noi in tara. Care e motivul
Povestea satului Alun, cladit la marginea carierei de marmura si abandonat aproape in totalitate, a dat nastere unei initiative inedite. Mai multi tineri vor sa cumpere casele parasite, unele vechi de mai multe decenii, pentru a readuce la viata asezarea din Tinutul Padurenilor.
Satul Alun din Tinutul Padurenilor mai are 2-3 locuitori. Are insa peste 50 de case parasite, o fosta scoala si un internat parasite, si o biserica de lemn veche de trei secole. In urma cu aproape jumatate de secol, aici locuiau peste 100 de familii. Ultima casa a fost construita in anii 1960, in apropierea carierei de marmura.
”S-au dus copiii la scoli, si-au cumparat case prin Hunedoara si pe unde au putut”, povesteste Maria Benteu, in varsta de 88 de ani, conform Adevarul.
Locul pustiu, altada prosper, ar putea fi readus la viata si transformat intr-una dintre atractiile importante ale zonei, spun initiatorii campaniei, promovata in spatiul virtual.Cristian Jurca si Denise Tama se numara printre initiatorii proiectului denumit ”Catunul” prin care isi doresc sa salveze satul Alun.